Keine Gummibärchen zu essen, "wegen der Gelatine", ist leider bei weitem
nicht genug, um das vegane Gewissen zu beruhigen. Denn Spuren von
tierischen Produkten finden sich beileibe nicht mehr nur in Tierprodukten.
Zwar kann der Blick auf die Zutatenliste aufschlussreich sein, ausreichend
ist er aber nicht. Das Tier steckt hier nämlich im Detail, etwa in den
sog. E-Nummern, den Zusatzstoffen.
E 120 bezeichnet zum Beispiel Cochenille, einen roten Farbstoff,
der aus den gleichnamigen Läusen gewonnen wird und der etwa in Campari
und vielen verschiedenen Süßspeisen und Marmeladen enthalten ist.
Ebenfalls ein Läuseprodukt ist der Schellack, der unter der Bezeichnung
E 904 in Zutatenlisten aufgeführt wird. Zu finden ist er z. B.
auf Obstsorten, die damit gewachst, oder auf Kaffeebohnen, die damit
glasiert werden. Ähnliches gilt für E 901 (Bienenwachs), E 913
(Wollwachs) und für andere mehr.
Auch Zucker ist in vielen Endprodukten enthalten, und obwohl
er aus Pflanzen wie Zuckerrohr und -rübe gewonnen wird, muss man bei
nicht extra ausgewiesenem Zucker von der nichtveganen, d. h. mit Tierkohle
entfärbten Variante ausgehen.
Auch einige Whiskeysorten und Wodka werden auf diese Weise hergestellt.
Beim Klären von Apfelsaft dagegen wird Gelatine verwendet. Fischallergien
können durch Wein oder Bier ausgelöst werden, weil bei deren Herstellungsprozess
mit Hausenblase, einer Gelatine-Variante aus Fisch, gearbeitet wird.
Brezeln enthalten Schweineschmalz und Brot aus der Bäckerei meistens
Milch oder Milchprodukte.
Und diese Liste ließe sich endlos fortsetzen, sogar Vitamine
(A, B, D, H) können tierischen Ursprungs sein.
Der konsequente Veganismus verlangt neben dem Willen, sich ohne tierische
Produkte zu ernähren, vor allem echte Detektivarbeit und Ausdauer, um
nach Spuren von Tierprodukten auch dort zu fahnden, wo sie leider nicht
ausgewiesen sind. Am zeitsparendsten deshalb wahrscheinlich: zu Hause
kochen und essen. ALA
Was
steckt drin im Essen ?
Na dann guten Hunger !!!
Haare
optimieren Brötchenteig
Aus
asiatischen Menschenhaaren oder aus Schweineborsten gewinnen Backmischungs-Hersteller
den Eiweißbaustein Cystein. Was steckt dahinter? Das "Mehlbehandlungsmittel"
Cystein verhindert, dass der Teig an Maschinen kleben bleibt. Er sorgt
dafür, dass Backwaren im Ofen ihre Form behalten und duftet nebenbei
auch noch appetitlich nach frisch gebackenem Brot.
Ist das gefährlich? Nein, nur ziemlich eklig. Wo steckt's drin?
In Keksen, Brot, Brötchen, Kuchen, kurz: Backwaren aller Art. Wie
erkennt man das? Auf verpackten Produkten steht "L-Cystein",
"L-Cysteinhydrochlorid" oder "E 920". Wird der Stoff
angeblich nur zugesetzt, um Knetmaschinen die Arbeit zu erleichtern,
findet sich kein Hinweis. Und beim Bäcker ist Information ohne-hin
Mangelware: Offen verkaufte Ware muss nur in Ausnahmefällen gekennzeichnet
sein.
Brot,
Kuchen etc. daß nicht von Devotees gebacken wird und auch nicht
geopfert wurde überträgt auch Karma der Hersteller ! Desshalb
Brot und Kuchen lieber selber backen. Die meißten Backwahren enthalten
außerdem auch noch Ei oder Eipulver, dh. sie sind nicht vegetarisch.
Erdbeergeschmack
aus Sägespänen
Aromatisiert
und in eine nette Form gepresst Aroma-Techniker mixen Sägespäne,
Alkohol, Wasser und einige streng geheime Zutaten, kochen das ganze
liebevoll zu Erdbeeraroma. Was steckt dahinter? Die Welternte von Erdbeeren
reicht nicht ansatzweise aus, um den Heißhunger der Menschheit
auf Produkte mit der roten Frucht zu decken. Und deshalb wird aus Sägespänen
- Abrakadabra - ein billiges Aroma. Mit leicht veränderten Zutaten
auch in den Geschmacksrichtungen Himbeere, Vanille oder Kakao. Ist das
gefährlich? Es besteht ein Allergie-Verdacht. Sicher ist, dass
Sägespäne-Aromen unsere Geschmackswelt verändern. Schon
heute schmeckt vielen Kindern Erbeeraroma besser als frische Erdbeeren.
Wo steckt's drin? Fast überall, wo Erdbeere draufsteht: Fruchtjoghurt,
Dessert, Gelee...Wie erkennt man das? Wenn "natürliches Aroma"
auf der Packung steht, ist durchaus Skepsis angebracht. So ist Holz
zwar keine Beere, aber immerhin ein Naturprodukt.
Nur
für Feinschmecker: Spinnenkäse
In
Würchwitz bei Leipzig frönen Gourmets einer sehr speziellen
Leidenschaft: Seit 500 Jahren wird hier der "lebendigste Käse
der Welt" hergestellt: Den Milbenkäse bedeckt eine drei Millimeter
dicke Schicht aus mikroskopisch kleinen Spinnentierchen. Und anders
als zum Beispiel beim Gouda sollte man diese Rinde auf jeden Fall mitessen.
Was steckt dahinter? Biologe und Landwirt Helmut Pöschel bewahrt
diese Tradition: Er bestückt Quark mit den Achtbeinern, die mit
den Hausstaubmilben verwandt sind. Sie sondern Stoffe ab, die den Käse
reifen lassen. Ist das gefährlich? Ganz im Gegenteil: Angeblich
schützt der Käse wie eine Hyposensibilisierung vor einer Hausstaubmilbenallergie.
Und Milben-Junkies sprechen von einer potenzsteigernden Wirkung - aber
fragen Sie nicht nach wissenschaftlichen Studien. Wo steckt's drin?
Unbeabsichtigt auch in spanischem und französischem Käse,
der in Erdkellern gereift ist. Außerdem können die kleinen
Spinnentiere auf Trockenobst und in Mehlprodukten herumkrabbeln. Wie
erkennt man das? Die Spinnen erkennt man mit bloßem Auge:
"Zuckerkörner", die sich bewegen. Den echten Milbenkäse
gibt's übrigens bislang nur in Würchwitz.
Viele
Käsesorten enthalten auch Kälberlab uns sind daher nicht vegetarisch.
Für wirklichen Käsegenuß schaut bitte auf die nebenstehenden
Käselisten.
Bodenpilz
ersetzt Kokosraspel
Der
Hefepilz Trichoderma viride lebt im Erdreich und zersetzt Holzbestandteile.
Doch statt nur beim Recycling von Altpapier zum Zuge zu kommen, wird
der Pilz auch von der Ernährungsindustrie ganz gezielt eingesetzt.
Was steckt dahinter? Lebensmittelingenieure haben entdeckt, dass Ausscheidungen
des Pilzes intensiv nach Kokosnuss schmecken. Ist das gefährlich?
Vermutlich nicht. Pilzallergiker sollten bei Kokosprodukten trotzdem
genau auf die Packung schauen. Wo steckt's drin? Kokosnüsse sind
teuer - Pilzkulturen nicht. Daher ist die Wahrscheinlichkeit bei vielen
"Exotik-Produkten" hoch (vom Schokoriegel bis zum Joghurt).
Wie erkennt man das? Wer Kokosprodukte kauft, die "natürliches
Aroma" enthalten, kriegt im Zweifel eine Bodenpilz-Substanz.
Läuse
färben Nahrungsmittel rot
Was
steckt dahinter? Auf Teneriffa und Lanzarote werden Kakteen und die
kleinen Cochenille-Schildläuse speziell für die Farbstoffindustrie
gezüchtet. Aus den getrockneten Läuse-Weibchen wird mit Wasser
ein knallroter Farbstoff, die Karminsäure, herausgelöst. Als
Karminrot ist sie seit Jahrhunderten bekannt.
Ist das gefährlich? In seltenen Fällen kann Karminrot Immunreaktionen
auslösen. Wo steckt's drin? In so ziemlich allem, was rot ist:
Campari, Backwaren, Marmelade, in Wurstspezialitäten aus Spanien,
Portugal, Frankreich oder Dänemark und Lippenstift. Wie erkennt
man das? Auf der Verpackung steht "E120", "Cochenille",
"Echtes Karmin" oder "Karminsäure". Dies alles
ist nicht zu verwechseln mit "E124" oder "Cochenillerot
A", denn das ist ein künstlicher Farbstoff.
Schimmel
macht Limo frisch
Schimmelpilze
und Bodenbakterien dienen als Fabriken für preiswerte Geschmacksstoffe
wie beispielsweise Zitronensäure. Was steckt dahinter? Zitronensäure
peppt nicht nur den Geschmack auf, sie hemmt auch das Wachstum von Keimen
und macht Lebensmittel dadurch länger haltbar. Ist das gefährlich?
Überreaktionen können auftreten, wenn Pilzbestandteile oder
Sporen in das Lebensmittel geraten. Wo steckt's drin? In Süßigkeiten,
Limonaden und Cola, aber auch in Fischkonserven. Wie erkennt man das?
Auf der Verpackung steht "Citronensäure" oder "E
330". Nach deutschem Recht muss Zitronensäure aber nicht unbedingt
deklariert werden.
Kadaver
im Gummibärchen
Geschlachtete
Tiere werden bis ins Kleinste ausgenutzt. Wird Knochenmehl oder Haut
von Rindern und Schweinen hydrolysiert, gekocht, gelaugt, angedickt,
entfärbt, gereinigt und getrocknet, erhält man Gelatine.
Was steckt dahinter? Wieder gefärbt, aromatisiert und in eine nette
Form gepresst, feiert das tote Tier Auferstehung als niedliches Gummibärchen.
Ist das gefährlich? Befürchtungen, Gelatine übertrage
BSE, sind unbestätigt. Wo steckt's drin? Fruchtgummi, Pudding,
Tortenguss, Arzneien, Kosmetika ...Wie erkennt man das? Gelatine muss
immer dann in der Zutatenliste eines Lebensmittels auftauchen, wenn
es Überbleibsel aus Tierkadavern enthält.
A list of food ingredients & their source
- What
is in the Ingredients
-
Acid
casein
- Made from milk. Bread and cereal enrichment.
Activated carbon - Vegetable (within USA) or animal
(cow bone). Sugar processing and water purification.
Adipic acid (Hexanedioic Acid) - Synthetic,
may contain extremely low amount of meat products. Processed food to
impart a tart flavoring.
Adrenaline - Adrenal glands of hogs, cattle, and sheep.
Medicine.
Albumen - Egg white, blood, vegetable tissues. Usually
derived from egg whites. Baked goods, cakes, cookies, pastries, candies
and cosmetics.
Albumin - Made from blood, eggs, cow's milk or vegetable
To add texture or to thicken food.
Allantoin - Cows, most mammals, many plants (especially
comfrey). In cosmetics, creams and lotions.
Ambergris - Whale intestines, synthetic or vegetable.
Used in making perfumes and as foods flavoring.
Amino acid - Animal, vegetable, synthetic and bacterial.
Supplements, baked goods, cosmetics and shampoos. It is the building
block of proteins.
Amylase - Fungal, bacterial, animal (pig). Products
(baked goods) where sugar comes from corn. It is an enzyme that breaks
starch down to a more basic form.
Cane sugar (Sucrose) - Vegetable. Animal bones are
often used as a filter while processing it. Natural sugar. Florida Crystal
Sugar and Jack Frost Sugar are not processed with animal bones.
Capric acid (N-decanoic Acid) - Vegetable or animal.
Ice cream, baked goods, sweets, beverages and artificial flavorings.
An element in some fats used to make synthetic flavoring. red lollipops
and food coloring
Caprylic Acid - Cow's or goat's milk Coconut oil, palm
oils, perfumes and soaps.
Carmine (Cochineal or Carminic Acid) - Red coloring
made from insects. Candies, frozen pops, bottled juice, red apple sauce,
colored pasta, "natural" cosmetics and shampoos.
Carotene - Provitamin A. Beta Carotene Animal, plants
Coloring in cosmetics and vitamin A.
Casein - Milk protein. Added to dairy products such
as cottage cheese, "non-dairy" creamers, cream cheese, sour cream, cheese.
Added to imitation and soy cheese, breads and cereals. Cosmetics and
hair preparations.
Carbohydrate - Vegetable or animal (insects). Cornstarch
and glucose.
Carmine - Animal (insects). Juices, dairy products,
ice creams, fruit fillings, pudding and baked goods. Food coloring made
from female beetles.
Clarifying agent - Animal (egg, gelatin, fish bladder),
milk, mineral. Used to help filter out small particles out of liquids
to make the liquid clear.
Cochineal - Animal, insects. Juices, ice cream, fruit
fillings, yogurt, pudding and sweets.
Cysteine (L-cysteine) - Human hair. Bakes goods, breads,
food supplements. It is an amino acid that is produced by the human
body. Hair care products and creams.
Cystine (L-cystine) - Human hair, horsehair. Food supplements.
It is an amino acid that is produced by the human body.
Dextrose (glucose, corn sugar) - Vegetable. Animal
bones may be use to filter it.
Dicalcium Phosphate - Ruminant bones. Used as an animal
feed addivitive and also used in toothpasste.
Diglyceride - Animal (cow or hog), vegetable. Baked
goods, peanut butter, chewing gum, whipped topping, sweets, drinks,
ice creams and shortening. Used to mix ingredients that normally don't
mix together, such as water and oil.
Disodium inosinate - Animal (meat or animal), vegetable,
fungal. Canned vegetables, spreads, powdered soups and sauces. A flavor
enhancer.
Dough Conditioner - Usually mineral, but sometimes
animal, vegetable or synthetic. Helps to make dough easier to handle.
Such as glyceryl monostearate, potassium bromate, locust (carob) bean
gum, monocalcium sulfate, benzoyl peroxide and calcium sulfate.
Duodenum Substances - Digestive tracts of cows and
pigs. Vitamin tablets and medications.
Emulsifier - Animal (cow, hog, eggs, milk), vegetable,
synthetic. Processed foods, peanut butter, candies, dairy products,
baked goods, soft drinks, chocolate and ice creams. It is used to keep
unlike ingredients mixed together. Lecithin, mono- and diglycerides,
calcium stearoyl, polysorbate and monostearate.
Enzyme - Animal (cow, hog), eggs, vegetable, fungal,
or bacterial. Cheese and baked goods. Protein added to food to change
it. Rennet, which is used in the process of making cheese, may be derived
from either an animal or vegetarian source. Examples are rennet, papain,
pectinase, lactase, trypsin, protease and lipase. Pipsins, lipases,
trypsins usually come from animals.
Folic acid (pteroyl glutamic acid, folacin) - Usually
synthetic or fungal. Could be animal, vegetable. Enriched food such
as baked goods and macaroni. B-vitamin complex.
Fat - Animal (cow or hog), vegetable. Tallow, lard,
soybean oil and cocoa butter.
Fatty acid - Animal (cow or hog), vegetable, synthetic.
Used in lipsticks, food, cosmetics, detergents and soap.
Flavor enhancer - Animal (meat or fish), vegetable.
Monosodium glutamate, disodium guanylate, disodium inosiante and soy
sauce. It gives food a flavor, but has little or no flavor itself.
Foaming agent - Usually animal or dairy-mineral. Sodium
caseinate. Used to make food foam.
Gelatin - Hooves, cartilage, bones of animal. Jellybeans,
marshmallows, yogurts, ice cream, cakes and frosted cereals. Shampoos
and cosmetics, coating on pills and capsules. On photographic film.
Used as a thickener.
Glucose (Dextrose) - Fruits or animal tissues. Soft
drinks, frosting, candies and baked goods.
Glycerin - Glycerol Byproduct of soap manufacturing
(usually is animal fat). Cosmetics, foods, toothpastes, mouthwashes,
ointments, chewing gum, medicines and soaps.
Glycerides (Mono-, Di-, Tri-glycerides) - Animal fat
(cow, hog), vegetable, synthetic. Processed foods, baked goods, peanut
butter, jelly, ice cream, chocolate, chewing gums, candies, beverages,
shortening and whipped toppings. Used to mix ingredients that normally
don't mix together, such as water and oil. Most of them are vegetarian,
but some may be animal-based.
Glycerol (Glycerin, Glycerine) - Usually vegetable,
may be animal (cow, hog). Candies, baked goods, marshmallows, sweets
and soft drinks. Preservative that helps retain moisture.
Guanine - Scales of fish. Shampoo, nail polish, and
other cosmetics.
Invert sugar (Colorose, Inversol) - Vegetable. This
sugar may be processed with cow bones. If derived from sugar beets,
it is not usually processed with cow bones. Baked goods and candy. Often
non-vegetarian.
Insulin - From hog pancreas. Used by millions of diabetics
daily. Alternatives: synthetics, vegetarian diet and nutritional supplements,
human insulin grown in a lab.
Isinglass - Fish. Alcoholic beverages (white wine and
chardonnay) and some jelly deserts.
Isopropyl Palmitate - Complex mixtures of isomers of
stearic acid and palmitic acid. (See Stearic Acid.)
Keratin - Usually animal (chicken, hair and nails of).
What the amino acid tyrosine is often made from.
Lac-resin (shellac) - Animal (insect secretion). Candy,
fruit, pills. Combined in making wax.
Lactic acid - Animal, milk. Pickles, frozen desserts,
fruit preserves, candy, olives, yogurt, cheese, sauerkraut and chewing
gum and foods produced by fermentation. Skin fresheners. Sometimes in
beer.
Lactose (saccharum lactin) - Milk sugar from mammals.
Used to sour milk, medicinal diuretics, laxatives baked goods, medicines
and baby formulas.
Lactylic stearate - Salt of stearic acid from tallow.
Dough conditioner.
Lanolin - Fat from sheep's wool. Chewing gum, cosmetics
and ointments.
Lard -Fat from hog abdomens. In shaving creams, soaps,
cosmetics. In baked goods, French fries, refried beans, and many other
foods. Alternatives: pure vegetable fats or oils. Tortillas (sometimes),
refried beans, processed foods, chewing gum, some baked goods and piecrust
(sometimes). It is sometimes used in the production of maple syrup,
but not usually by the larger producers.
Lanolin Oil - Glands of sheep, extracted from their
wool. Skin care products, cosmetics and some medicines.
Lecithin - Phospholipids from plants, animal tissues
or egg yolk. Mainly from eggs and soybeans. Usually vegetarian. Baked
goods, margarine, soft drinks, chocolate, candy, cereal, vegetable oil
sprays and cosmetic. Lipsticks, hand creams, lotions, soaps, shampoos,
medicines and eye creams. Waxy substance.
Linoleic Acid - An essential fatty acid. Cosmetics
and vitamins.
Lipase - Enzyme from the tongue and stomach of animals
(hog, cow), fungal. Cheese, ice cream, chocolate, cream and margarine.
Used in making cheese and digestive aids.
Luetein - Yellow coloring from marigolds or egg yolks.
Food coloring for processed foods.
Magnesium stearate - Animal (cow, hog) - Mineral, vegetable-mineral.
Sugarless gum, candy and pills. Used as a preservative or to mix ingredients
that normally don't mix together, such as water and oil.
Maple syrup - Vegetable but may be processed with an
extremely small amount of animal (cow or hog) or with butter. This is
usually now only done by traditional, smaller producers. Most larger
producers use a compound from a synthetic source to reduce foaming.
Pancake syrup, candy, cereal. Holsum, Spring Tree and Maple Groves do
not use animal-derived products to process their maple syrup.
Methionine - Usually from egg and casein (dairy). Texturizer
and for freshness in potato chips. It is an essential amino acid.
Modified starch - Vegetable. Pie filling, gravies,
desserts and sauces. Corn that has been altered. Animal products are
used in making oleic, which is often used in making adipic acid, which
is used to alter corn to make starch.
Monoglyceride - Animal (cow or hog) fat or vegetable.
Baked goods, peanut butter, chewing gum, whipped toppings, sweets, drinks,
ice cream, shortening, margarines, cake mixes, candies and in cosmetics.
Used to mix ingredients that normally don't mix together, such as water
and oil.
Myristic acid (n-tetradecanoic) - Usually animal (cow
or sheep). Processed foods, baked goods, ice cream, candy, cocoa flavoring,
butter, chocolate, gelatin desserts and butterscotch. Component of fats
used in food.
Natural coloring - Usually vegetable. Animal (insects).
Processed foods, baked goods, beverages, candy, cereal, ice cream, pasta,
dry mixes, margarine.
Natural flavoring - Vegetables, animal (meat, fish,
eggs, milk). Processed foods, baked goods, drinks, salad dressing and
cereals. An additive to give flavoring to food.
Nutritive sweetener - Vegetable, animal (insect), synthetic.
Sucrose, molasses, aspartame, dextrose, corn syrup, fructose and honey.
Sweeteners that have more than two calories per gram.
Oleic acid (oleinic acid) - Animal tallow, vegetable
fats and oils. Cheese, candy, synthetic butter, beverages, baked goods,
ice cream, vegetable fats, oils, soaps, lipsticks, cosmetics and nail
polish. Fats that bind or flavor food.
Olestra (Sucrose polyester, Olean) - Vegetable, synthetic.
Often gotten from inedible tallow. Tortilla chips, potato chips, cheese
puffs, crackers, lipsticks, nail polish, , creams The sucrose used to
process it may be filtered by cow bones. A fat substitute. Derivatives:
Oleyl Oleate, Oleyl Stearate
Palmitic acid (n-hexadeconoic) - Animal (cow, hog fats),
vegetable oils, palm oil. Usually non-vegetarian. Baked goods, cheese
and butter flavoring shampoos, shaving soaps, creams. Helps ingredients
that don't normally mix together, such as water and oil. Derivatives:
Palmitate, Palmitamine,Palmitamide.
Pepsin - Hog's stomachs. Cheeses, vitamins. A clotting
agent. Polypeptides: Obtained from slaughterhouse wastes.
Polysorbates - Derivatives of fatty acids. In cosmetics,
foods.
Pepsin - Enzyme from a pig or cow stomachs. Rennet
to make cheese, digestive aids and vitamins. An enzyme that helps break
down proteins. A clotting agent.
Polysorbate - Animal, vegetable, synthetic. Derivatives
of fatty acids. Baked goods, gelatin products, chocolate, ice cream,
candy, soft drinks, nondairy creamer, salad dressing, spreads, artificial
toppings, pickles and cosmetics. Used to mix ingredients that normally
don't mix together, such as water and oil.
Processing aid - Animal (cow, hog), egg, milk, vegetable,
synthetic, mineral. Sugar, juice, beer, wine. Something added to foods
during processing, and then is mostly or completely removed. It can
be used to get rid of unwanted flavoring or coloring or aid in filtering.
Propolis - Resinous substance that comes from bees.
Supplements and found in "natural" toothpastes
Protease - Animal, vegetable, fungal, bacterial. Rennin,
papain, lactase, pepsin, bromelain, trypsin. Dough conditioning, beer.
A general term for enzymes that break down proteins.
Rennet - Animal (usually cow Enzyme from calves' stomachs.),
vegetable, bacteria, molds. Cheese, custard. Rennet is used in the processing
of cheese. In many soy cheese brands.
Rennin - Animal (usually cow), vegetable, bacteria,
molds. Cheese, custard. Rennin is used in the processing of cheese.
Resinous Glaze - Excretion of certain insects. Candy
glaze, in hair lacquer.
Simplesse - Milk, egg Ice cream, yogurt, margarine
and salad dressings. Fat substitute. Egg may be used to process it.
Sodium stearoyl lactylate - Animal-mineral (cow, hog),
milk, vegetable-mineral. Baked good mixes, pudding mixes, pancake mixes,
instant rice, coffee whiteners, shortenings, margarine, dehydrated fruits
or vegetables. Used to condition dough or to mix ingredients that normally
don't mix together, such as water and oil.
Stearic acid (n-octadecanoic) - Animal (cow, stomachs
of pigs, and sometimes from dogs and cats from animal shelters), vegetable.
Food flavoring chewing gum, soaps, deodorants, creams, cosmetics and
hairspray. Steroids, Sterols: Animal glands, vegetable. In creams, lotions,
hair conditioners. Used in hormone preparation.
Sucrose (sugar) - Vegetable. May have been processed
by using cow bone filter.
Surface-active agents (surfactants) - Such as sorbitan
monostearate. Animal, vegetable, synthetic. Processed foods, cheeses,
peanut butter and salad dressing. A general term for a food additive
to process them.
Surface-finishing agents - Animal, vegetable, synthetic.
Fruits and baked goods. Beeswax, shellac wax, gum acacia, carnauba wax
and paraffin. Put on food to make it look shiny. Normally vegetarian.
Suet (Tallow) - White fat from kidneys and loins of
animals. Margarine, shortening, pastries, cake mixes, cooking oils,
soaps, candles, cosmetics, rubber, waxed paper and crayons.
Tallow (Suet fatty acid, Stearic Acid) - Fat from cattle,
sheep, sometimes vegetable. Margarine, shortening, pastries, cake mixes,
cooking oils, soaps, candles, cosmetics, rubber, waxed paper and crayons.
Animal fat that is used to make baked goods more fluffy or to reduce
the foam during the production of maple syrup, yeast and beet sugar.
Tyrosine (L-tyrosine) - Animal (chicken feathers).
Dietary supplements, suntan products. It is an amino acid that is produced
by and needed by the body.
Urea, Carbamide: Excreted from urine and body fluids. Synthetically.
In hair colorings, deodorants, mouthwashes shampoos, hand creams. Browning
agents for food such as pretzels. Derivatives: Imidazolidinyl Urea,
Uric Acid
Vitamin A (A1, retinal) - Egg yolks, fish liver oil,
vegetables, carotene in carrots, wheat germ oil, and synthetics. Supplements,
"natural" cosmetics. Skim milk, milk, dietary infant formula, margarine,
certain cheeses. Hair-dyes, cosmetics, creams, perfumes. Exist in milk,
fish oil and eggs. Yellow and orange vegetables contain an ingredient
that is transformed into this vitamin.
Vitamin B12 - Found in all animal products Usually
animal source. synthetic form is vegan Fortified foods and supplements.
Vitamin D-3 - Vitamin D can come from fish liver oil,
milk, egg yolk, etc. Vitamin D-2 can come from animal fats. Alternatives:
plant and mineral sources, synthetics, completely vegetarian vitamins,
exposure of skin to sunshine. Many other vitamins can come from animal
sources. Examples: choline, biotin, inositol, riboflavin, etc.
Vitamin D (D1, D2, D3) - D1 is produced by human skin
when exposed to the sun, animal, vegetable Usually from animals. Cosmetics,
lotions, creams.
D2 (ergocalciferol) - made from yeast or plants.
D3 (cholecalciferol, calciferol) - Comes from lanolin or fish liver
oil Vitamin D-3 is always from an animal source. Fortified foods and
supplements. A vitamin needed for bone and teeth development.
Wax - Vegetable, animal (insect- or cow), synthetic.
Put on vegetables and fruits as a protective coating. Candy, chewing
gum. Usually vegetarian.
Whey - Watery liquid that separates from milk Cakes,
breads, cookies, candies, crackers. In cheese-making.